Repertoár

Meštiaci


tragikomédia

Maxim Gorkij patrí k výrazným osobnostiam ruskej literatúry a jeho hry k najoriginálnejším dielam svetovej dramatiky. Meštiaci sa po troch desaťročiach vracajú na javisko martinského divadla v novom preklade Jána Štrassera, aby sa v nich naplno prejavila sila Gorkého divadelného myslenia.

V centre hry stojí generačný konflikt v dome Bessemionovovcov. Generácii rodičov sa pod rukami rozpadáva ich neotrasiteľná predstava o správnom spôsobe života a jeho hodnotách. Generácia detí túži protestovať, väčšina však celkom presne nevie, ako a voči čomu. Nešťastné lásky, nedostatok citového naplnenia, vzájomné nepochopenie, neúcta a egoizmus vytvárajú neznesiteľné napätie. Séria konfliktov ústi do rozpadu rodiny a odchodu väčšiny obyvateľov tohto domu.

Gorkij, samozrejme, neostáva len pri rodinnej dráme. Na jej pôdoryse kreslí prekvapivo aktuálny sociálno-kritický obraz spoločnosti, ktorý už v roku 1901 priam prorocky predpovedá politické a spoločenské napätia rodiaceho sa dvadsiateho storočia. Od ziskuchtivého konzervatívneho Bessemionova cez jeho mladú a už vyhorenú dcéru Táňu až po nihilistického alkoholika Tetereva sú Meštiaci nesmierne živým portrétom veľmi pestrej skupiny ľudí.

V tomto dome by nechcel žiť nikto. Ale nebývame tam náhodou všetci?

Režisér Lukáš Brutovský sa po inscenácii Ostrovského Lesa vracia k ruskej klasike, v ktorej martinský súbor opäť získava mimoriadne herecké príležitosti. Meštiakmi zároveň nadviažeme na inscenáciu režiséra Ivana Petrovického, ktorá má dôležité miesto nielen v histórii martinského divadla, ale aj v inscenačnej tradícii tejto hry na slovenských javiskách.

Predstavenie trvá 175 minút s prestávkou.

Upozornenie: V predstavení sa fajčí! 


Realizačný tím:

Autor: Maxim Gorkij
Preklad: Ján Štrasser
Dramaturgia: Róbert Mankovecký, Miro Dacho
Scéna: Jozef Ciller
Kostýmy: Martin Kotúček
Réžia: Lukáš Brutovský

Osoby a obsadenie:

Bessemionov: Ján Kožuch
Akulina Ivanovna: Eva Gašparová
Peter: Daniel Žulčák
Tatiana: Lucia Jašková
Nil: Jaroslav Kysel
Poľa: Zuzana Rohoňová
Jelena: Nadežda Vladařová
Perčichin: Michal Gazdík
Teterev: Marek Geišberg
Šiškin: Tomáš Mischura /
Cvetajevová: Jana Kovalčiková

Premiéra inscenácie:

27. 5. 2016

Derniéra inscenácie:

29. 11. 2017

Partneri inscenácie

fond na podporu umenia - partner inscenácie